Stressistä voimavara?
Stressin hallinta ja François Roustangin viisaus
Stressi - sana, joka saa jo sanana aikaan reaktion monissa meissä. Leuka kiristyy, olkapäät nousevat korviin ja ulkoiset ja sisäiset paineet nousevat mieleen. Minulta odotetaan joka suuntaan jotain.
Mutta mitä tiede sanoo tästä ilmiöstä, ja miten voimme hyödyntää François Roustangin viisautta stressin hallinnassa?
Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressi ei ole pelkästään haitallista terveydellemme, vaan se voi myös vaikuttaa kognitiivisiin toimintoihimme. Pitkäaikainen stressi voi johtaa muun muassa muistin heikkenemiseen ja keskittymisvaikeuksiin. Mutta tässä piilee mielenkiintoinen käänne: tutkimukset ovat myös osoittaneet, että stressin hyväksyminen ja sen kanssa rinnalla eläminen voi vähentää sen haitallisia vaikutuksia.
Merkittävää on se miten suhtaudumme stressiin. Tuominta ja torjuminen aktivoi kehossamme stressireaktioita, kuten sympaattisen hermoston aktivaatiota ja kortisolin vapautumista. Tämä puolestaan voi johtaa pitkäaikaiseen stressitilaan, joka on haitallista terveydellemme. Sen sijaan stressin hyväksyminen ja sen kanssa rinnalla eläminen aktivoivat kehossamme parasympaattisen hermoston, joka edistää rentoutumista ja palautumista.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että stressin hyväksyminen ja sen kanssa ystävystyminen vähentävät stressin haitallisia vaikutuksia kehossa ja mielessä. Tämä voi johtua siitä, että hyväksyminen vähentää stressin aiheuttamaa psyykkistä taakkaa ja auttaa meitä löytämään keinoja käsitellä stressiä tehokkaammin. Lisäksi hyväksyminen voi vähentää stressin aiheuttamaa ahdistusta ja parantaa mielialaa, mikä edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Monesti stressin taustalla voi olla alitajuisia uskomuksia kuten, että on stressattava, jotta asiat tulevat hyvin tehdyksi tai voin sallia itselleni lepoa ja palautumista kun olen ensin stressanut ja suorittanut arkea.
François Roustangin viisaus opettaa meille, että avain stressin hallintaan ei ole sen torjuminen, vaan sen hyväksyminen osaksi elämäämme. Tieteelliset tutkimukset tukevat hänen näkemyksiään, ja ne kannustavat meitä hiippailemaan kohti stressin hyväksymistä ja sen ystävystymistä. Lyhytkestoinen stressi voi itseasiassa olla hyödyllistä, adrenaliini voi auttaa esiintymistilanteessa vakuuttavaan vuorovaikutukseen ja fokus kilpailusuorituksessa tulee tarpeeseen. Merkittävää on pysähtyä pohtimaan mikä meitä todellisuudessa stressaa. Kuka olen kun stressaan?
Miten voi muuttaa omaan suhtautumista stressiin?
Oletko sinäkin kyllästynyt tyhjiin puheisiin, sanoihin ilman sisältöä?
Katsotaanko mitä François sanoo: "Järkevä, analysoiva puhe ei riitä, tarvitaan jotain kehossa tapahtuvaa, kokonaisvaltaisempaa kuin analyysi, esimerkiksi kokemista, kielen ulkopuolella tapahtuvaa."
François Roustang oli ranskalainen psykoterapeutti ja filosofi, joka tunnetaan erityisesti postmodernista terapiakäsityksestään ja hypnoottisen terapian käytöstä.
Roustang oli merkittävä hahmo psykoterapiakentällä erityisesti Ranskassa. Hänen työnsä korosti ihmisen kykyä muutokseen ja korosti terapiassa tapahtuvan vuorovaikutuksen merkitystä. Roustang tunnetaan myös teoksistaan, kuten "The Sage and the Rose Tree" (1980) ja "The Lacanian Delusion" (1990), joissa hän kritisoi psykoanalyyttisen koulukunnan ajattelua. Hän oli rohkea kriitikko, joka ei pelännyt kyseenalaistaa vakiintuneita ajattelutapoja ja traditioita.
Roustangin lähestymistapa terapiaan oli usein epäsovinnainen ja hän haastoi perinteisiä käsityksiä terapiasta ja ihmisen mielen toiminnasta. Hänen työnsä on vaikuttanut moniin psykoterapeuttisiin suuntauksiin ja häntä pidetään yhtenä nykyaikaisen psykoterapian merkittävistä ajattelijoista.
Tullaanko oman elämämme Françoisiksi?
Hieman kapinahenkeä, uskallusta, huumoria ja syvällistä ajattelua?
Haluatko kurkistaa verhon taakse ja nähdä, miten tämä ongelma, aihe on luotu? Mikä aiheuttaa omat oireesi? Ymmärrys ja järkiperäiset muutokset sopivat joillekin, mutta toiset kaipaavat jotain enemmän, jotain syvempää.
Järjestämäni Stressiryhmä tarjoaa sinulle juuri sitä – mahdollisuuden sukeltaa syvemmälle omaan itseesi ja löytää keinoja käsitellä stressiäsi. Syvä halu ja intohimo loimottaa siihen, että voin auttaa sinua löytämään keinoja vapautua haitallisesta stressistä ja vahvistaa resilienssiäsi eli muutosten kohtaamisen taitoa.
Liity mukaan Stressiryhmään! Aloitus ke 8.5